2020

Teemana oli Metsä henki – luontosuhde ennen ja nyt.

Tammikuu
Louhen paja oli la 25.1. Tilaisuus oli Helsingissä mutta me olimme mukana Helsinkiin etäyhteydellä. Kirjastolle oli kokoontunut kahdeksan naista. Päivän aikana mietimme Kalevalaisten Naisten toimintaa ja tulevaisuutta.

Helmikuu
Vuosikokous pidettiin ke 26.2. klo 17.30. Paikkana oli kaupunginkirjasto. Esillä oli sääntömääräiset vuosikokousasiat. Hallitus oli koonnut tapahtumaideoita, joita kokouksen jälkeen työstetään tapahtumiksi.

Kalevala-juhla pidettiinpe 28.2. klo 12.15 Tuupalan puukoulun aulassa. Ohjelmassa oli  mm. piirileikkejä, kanteleensoittoa ja pieni elokuva. Koululuokkia oli myös mukana juhlassa. Juhlan päätteeksi hallitus kokoontui.

 

Juhlatilaisuus Tuupalassa.                                                                                                      Hallituksen kokousväkeä.

Maaliskuu
Käynti Petolan luontokeskuksessa ke 25.3. klo 15. Peruttiin koronan vuoksi.

Huhtikuu
“Luonto parantaa ja hoitaa meitä”. Keskustellaan luontosuhteesta, tutustutaan villiyrtteihin ja luonnon terveysvaikutuksiin, tutustutaan metsäjoogaan. Paikka Sinisukka to 23.4. Peruttiin.
Kesäkuu
Retki Naapurivaaralle, Sotkamoon, la 6.6.Peruttiin

Heinäkuu
Ruvetaankos runolle Kalevalaisten Naisten kanssa, tilaisuus oli ma 6.7. klo 13-15. Runotapahtuma Pajakka-kosken rantamilla. Kuhmon Kalevalaiset Naiset lausuivat runoja kosken partaalla kulkevalle yleisölle. Myynnissä oli pientä tarjottavaa kosken piknik-paikoilla.

Elokuu
Valokuvapaja la 15.8. alkaen klo 10, aloitus Juminkeossa. Teemana oli “Minä luonnossa – luonto minussa.” Valokuvapajassa tutkittiin itsen kunkin omaa suhdetta luontoon. Tavoitteena oli luoda valokuvia meistä kalevalaisista naisista kunkin omimmassa luontoyhteydessä.  Kultakin tuli yksi kuva.

Syyskuu-marraskuu
Kuhmon Taiteiden yö peruttu koronatilanteen vuoksi!

“Metsän henki – minä luonnossa, luonto minussa” -valokuvanäyttely kirjastossa 3.9. – 3.10.  Lisäksi metsä-kirjanäyttely kirjaston kokoelmasta. Kuvat esillä myös meidän nettisivulla (löytyy oma sivu, ylävalikko).

Halloween-tapahtuma (30.10.) peruttu koronatilanteen takia sekä loppuvuoden tapahtumat.

2019

Vuoden 2019 teema: Kertoen & kuunnellen

Tammikuu: Tutustuimme yhdessä Juminkeossa Minna Seilosen iloiseen Kettu Kalevala –näyttelyyn ti 29.1.klo 16.30. Paikalla oli myös sotkamolaisen jäsenyhdistyksen jäseniä. Helmikussa pidettiin  ke 13.2. klo 17.30 kirjastolla. Kalevala-juhla oli Juminkeossa 28.2. klo 18. Ohjelmassa mm. kantelemusiikkia, laulua, kulttuuritoimen palkintojen jako. Ja pukeutuminen kansallispukuihin!

Maalis- ja  huhtikuu: Vierailtiin Sinisukassati 19.3. Pidimme siellä myöhästyneet yhdistyksen 40-vuotisjuhlat. Honkalinnaan laitettiin aulaan pääsiäispuu, johon myös me osallistuttiin ja maalattiin munia. Munat ripustettiin maaliskuun loppupuolella.

 

Munienmaalaustalkoot!

 

 

Järjestimme Honkalinnan hoivakodissa pienen laulutuokion la 6.4. klo 13.30. Lauloimme keväisiä ja pääsiäisaiheisia lauluja Pirkko Kupiaisen johdolla. Toimme näin virkistystä hoitokodin asukkaille. Myös värikkäät asusteet olivat tässä tilaisuudessa paikallaan.

Toukokuun retki Syväjärvelle ke 29.5. peruuntui huonon ilman vuoksi.

Kesäkuu; Osallistuimme  Musiikkijuhla Sommelon kanssa Ruonlaulun isompaan iltaan to 27.6. Saimme liput hintaan 10 €.  Illassa oli meillä oma esittelypöytä, jota pidimme esittelyn ennen klo 19 alkavaa laulutapahtumaa ja väliajalla.

Heinäkuu, ei järjestettyjä tilaisuuksia.

Elo ja syyskuu: Osallistuttiin kaupungin Taiteiden yö -tapahtumaan 6.9.Sotkamon kamarikuoro piti konsertin Kuhmon ortodoksisessa kirkossa klo 16 ja yhdistyksemme osallistui kahvituksen järjestämiseen. Saunailta oli ma 16.9. klo 17 Ideoimme yhdessä myyjäistuotteita, kahviteltiin ja saunottiin aitokiukaan lämmössä (pihasaunassa). Ja rohkeimmat kävivät uimassa! Mukaana 11 jäsentä, myös Sotamo oli edustettuna.

Syyskuun lopussa Kalevalaisten Naisten Liiton vuosikokoukseen Helsingissä osallistuivat puheenjohtaja Sirpa Nieminen ja varapuheenjohtaja Marja-Stiina Suihko. Marja-Stiina valittiin liiton hallitukseen! Kuvassa Sirpa Nieminen.

Lokakuussa pidettiin yhteinen käsityöilta Sinisukassa (entinen Timoniemen koulu, Nuottarannatie 13) 22.10. klo 17.

Marras ja joulukuu:  Maanantaina 4.11. klo 17 järjestimme luennon yhdessä Kotiseutuyhdistyksen ja kirjaston kanssa. Luennoimaan kirjastolle saapui Paavo Ehnroth ja hän kertoi kirjastaan Matkalla kultakauteen. Luennon aiheena olikultakauden taiteilijoiden Kuhmo-käynnit (mm. Aksel Gallen-Kallela). Järjestimme yhdessä kahvituksen.

Liiton puheenjohtaja ja osaston kummiIldiko Lehtisen vieraili luonamme  torstaina 14.11. Yhteinen jäsenilta Sinisukassa (ent. Timoniemen koulu, Nuottarannantie 13) pidettiin klo 17.30 alkaen. Mukana oli 12 jäsentä (joista kolme sotkamolaista) ja tietysti Ildiko Lehtinen.

Osallistuimme myyjäisiin, Naisten messuille 1. adventtisunnuntaina. Järjestimme oman pikkujoulutapahtuman kirjastolla ti 10.12. klo 17 kahvin ja glögin merkeissä.  Sen jälkeen osallistuimme kirjastolla joululauluiltaan, jossa Ilona-lauluryhmä esiintyi.

 

2018

Tammikuu ja Helmikuu

Jäsenilta Juminkeossa ti 30.1. klo 17. Tutustuimme Aune Riihosen näyttelyyn ja katsomme Lennart Meren elokuvan Vesilinnun kansa.

Kuhmon kalevalaiset Naiset ry:n vuosikokous oli tiistaina 20.2Kalevan päivää 28.2. juhlittiin uuden puukoulun vihkijäisillä ja sen jälkeisillä jatkoilla Juminkeossa klo 15.00-18.00 Paikalla oli kuvataiteilija Aune Riihonen. Kuhmon Kalevalaiset Naiset tuulettivat
kansallispukujaan tapahtuman ajan. Tämän vuoden palkinnot jaettiin myös Juminkeossa. Juminkeon auditoriossa pyöri nonstopina Karelianismi ja Kuhmo -ohjelma ja pienenä näyttelynä oli esillä erä akateemikko Matti Kuusen Juminkeolle lahjoittamista kirjoista. Tapahtumassa oli teetarjoilu. Järjestelyissä olivat mukana Kuhmon Kalevalaiset Naiset ja Kuhmon kulttuuritoimi.

Maaliskuu, Huhtikuu ja Toukokuu

Kuhmo-talolle pystytettiin yhteisöllinen pääsiäispuu, johon mm. taidepiireissä maalattiinpääsiäismunia. Kalevalaiset
Naiset osallistuivat myös, ja maalaasivat munia ”kalevalaisella koristuksella”. Koristelutalkoot pidettiin 8.3.  Pystytys oli 16.3.

Huhtkuun teemana oli Kotipiha, jäsenilta pidettiin kirjastossa 17.4. Marjukka Piirainen avasi näkökulmia
kotipuutarhaan. Tiistaina 29.5. tutusttuttiin Ikola alueseen Marjukka Piiraisen opastuksella. Kuultiin kuinka
Kuhmon Green Care -hanke on kunnostanut aluetta.

Syyskuu

Taiteiden yö pe 7.9. Rannalle laitettiin lyhtypolku. Myytiin illalla Kontion koululla teetä ja leivonnaisia.
Myimme lisäksi kirpputoritavaraa.

Lokakuu-Marraskuu

Kokoontuminen kirjastolla Honkalinnan vierailun suunnittelua varten. Vierailu Honkalinnaan tehtiin su 7.10.,
Kiersimme osastoilla laulamassa ja laulattamassa vanhoja kansakoululauluja. Pukeuduttiin kansallispukuihin.
Tapahtuma oli osa Vanhusten viikkoa.

Jäsenilta oli ti 23.10. kirjastolla. Kertasimme vanhojen käyttöesineiden käyttöä.. Elettiinpä ennenkin – entisajan kodin työvälineitä -tapahtuma Hoitokoti Honkalinnassa pidettiin  lauantaina 10.11. Tapahtumassa muisteltiin asukkaiden kanssa entisajan työvälineitä ja niiden käyttöä. Asukkaat saivat kierrellä
katselemassa niitä.