2021

Vuoden teemaa 2021:  Metsä ja vesi – Metsän henki ja veden voima.

Hallitus kokoontui joulukuussa 2020. Marja-Stiina toi vuosikokousterveiset. Vuosi 2021 on myös Pirta-lehden 60-vuotisjuhlavuosi.
Etäkokousten mahdollisuus ja muut toimintamahdollisuudet koronatilanteen vallitessa ovat selvityksessä.

Tammikuu
Liiton järjestämä Louhen Paja: etätilaisuus la 30.1. klo 10 – 12.30. 

Helmikuu

Vuosikokous on ti 23.2. klo 16 Kaesan kahvilan yläkerta, Kainuuntie 87.

Juminkeossa vierailu, Urho Kähkösen Tuonen virta – näyttelyyn tutustuminen la 27.2. klo 12. Urho Kähkönen esitteli näyttelyään.

Kuhmon Kalevala-juhla oli su 28.2. klo 15 striimattuna Kuhmo-talolta. Yhteistyökumppaneina kaupungin ja Juminkeon lisäksi on Petroskoin Suomen konsulaatti. Konsulaatin kautta ohjelmaan tulee nuoria kanteleensoittajia. Esiintyjinä lisäksi muusikko Arto Rinne, kanteleensoittaja Ulla-Sisko Jauhiainen ja lapsikuoro ja Maija Palsion tanssiesitys Lemminkäisen äiti. Lisäksi jaettiin perinteinen nuorten kulttuuripalkinto. Tallenne on nähtävissä Juminkeon YouTube-kanavalla.

Kansallispukujen tuuletus-tapahtuma Kuhmo-talossa oli su 28.2. klo 17 (Kalevalaiset Naiset Catwalkilla).

Maaliskuu

Maaliskuussa Naisten päivänä seurasimme FT, kirjailija Tiina Piilolan luentoa “Kalevalan naiset ja naiset nyt”. Voimaa antavia tuoreita näkökulmia Ainoon, Louheen, Lemminkäisen äitiin ja Marjattaan. Luento järjestettiin Teams-yhteydellä, ja se on nähtävissä netissä.

Huhtikuu- Toukokuu

Huhtikuussa järjestetään Lentiirassa pe 23.4. Luonto hoitaa -tapahtuma. Tule tutustumaan Vienan Veräjän toimintaan ja Uljaskan Pirttiin. Nauti saunan löylyistä Kähkösten mökillä, kuule ja nauti Tanja Pyykkösen hoidoista, koe keväinen yhdessäolo.

Aikataulu:
Lähtö Kuhmosta kimppakyydeillä kirjaston pihalta klo 14. Saapuminen Rimmille klo 15 (maksullinen kahvi/tee). Saunailta Kähkösten mökillä
(Säynäjäniementie 316, Lentiira) 16.30–19.30 tai paluu sopimuksen mukaan. Tanja Pyykkösen hoidot maksullisia, illalla nyyttikestit. Ilmoittautuminen: Tarjalle (tarjaikyllonen@gmail.com; 0400 277 989) 12.4. mennessä kyytien ja hoitojen ja iltatarjoilun järjestämistä varten. Ryhmän koko koronarajoitusten puitteissa.

Toukokuussa vierailemme Ontojoella. Alpo Komulainen näyttää meille veden voimaa Kallioisen voimalaitoksella to 20.5. klo 18.00.

Kesäkuu-Elokuu

Kesäkuussa huljuttelemme kauniita varpaitamme laiturilta ja annamme metsän hoitaa sieluamme.

Heinäkuussa uusimme Eino Leinon runopäivän tapahtuman Pajakka-koskella ti 6.7. Viime kesänä myrsky yllätti, mutta nyt menemme taas rantamille lukemaan runoja ja myymään pientä tarjottavaa. Samaan aikaan järjestetään tapahtuma lapsille ja lapsiperheille osana Kuhmon Hilpeää Heinäkuuta.
Ohjelmassa on myös Sotkamo-päivä la 24.7., ja pystytämme sinne runokojun. Elokuussa retkeillään ja kalastetaan Syväjärvellä la 21.8.

Syyskuu-Joulukuu

Syyskuussa pe 3.9. on Kuhmon Taiteiden yö, ja silloin järjestämme kansainvälisen kansallispukunäytöksen, johon kutsumme mukaan tänne muualta maailmasta juurtuneita ystäviämme omine kansallispukuineen tai -asusteineen.

Lokakuu on Lukukuu. Tule kertomaan lempikirjastasi, vaihtamaan lukuvinkkejä, nauttimaan sukelluksista pintaa syvemmälle, kertomaan ja kuulemaan kirjoista, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen. Kirjailta pidetään Ikolan pappilassa  ma 11.10.

Römppäviikko kuuluu Kuhmon syksyyn, ja ti 9.11. järjestämme yhdessä Helkanuorten kanssa lastentapahtuman Taikamaisen loitsupajan.

Hämäränhyssyä pidämme pe 3.12. Sinisukassa ja valmistaudumme toiveikkaina tulevan vuoden Naisten Messuihin ja muihin myyjäisiin. Käsityöideoita myytäviksi tuotteiksi alkaa kohta ilmestyä sinne meidän naamakirjaan.