Vanhoja tapahtumia

2023

Aila Flöjt esitti torstaina 12.1.23 klo 18 monologin “Vendla Wegeliuksen elämä Kainuussa”. Esitys on Kuhmo-talolla ja pääsylippu esitykseen  on 10 €.

Helmikuu

Kuhmo on suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki 2023. Avajaisjuhla oli pe 24.2. klo 18. Tapahtuma alkoi jo päivällä Tuupalan puukloulun pihalla klo 12 jonne myös kalevalaiset naiset saapuivat  kansallispuvuissa.

Vuosikokous oli  tiistaina 28.2.2023 klo 16 kaupunginkirjastolla. Kokouksessa arvottiin Kalevala-koru.

Kalevalapäivän juhla oli  ti 28.2.  Juminkeossa klo 18, teetä ja kahvia tarjolla 17.30. alkaen.

Huhtikuu

Keskiviikkona 2.4.  klo 17:30 oli luento “Marjapensaita pyöräntarakalla”.  Puutarhakasvit olivat 1900-luvun alussa lähes tuntemattomia suurimmassa osassa Kainuuta. Vuosisadan kuluessa kasvimaat, marjapensaat ja koristekasvit yleistyivät kotien pihapiireissä ja kuhmolaistenkin ruokavalio monipuolistui. FT Marjukka Piiraisen väitöstutkimukseen pohjautuvalla luennolla kuulet, millaisia reittejä pitkin ja keiden toimesta muutos käytännössä tapahtui.

 

Toukokuu

Jäseniltä kirjastolla 23.5. klo 17. Keskustelimme Marjukan esitelmän pohjalta vanhoista puutarhakasvikannoista, niiden merkityksistä sekä säilyttämisen keinoista.

Kesäkuussa ei toimintaa.

Heinäkuu

Eino Leinon päivänä 6.7. tapahtuma torilla, runoja ja kanteleen soittoa.

Lokakakuu

Perjantaina 6.10. klo 10-13.
Ohjelmaa Ikolan pappilassa ja piha-alueella liikkuen, laulellen ja seurustellen. Grillimakkaraa ja mehua on tarjolla maksuitta.
Kalevalaiset Naiset laulattavat yhteislauluja. Tapahtumaan voi tuoda väriä asusteilla.
Tiistaina 24.10. klo 13.15 menimme Hoivakoti Honkalinnaan laulattamaan hoivakodin asukkaita. Ohjelmassa on myös osallistavaa ohjelmaa, mm. “Laiva on lastattu”.
Kokoonnumme Hoivakoti Honkalinnan pääovelle klo 13. Pirkko varaa laulujen sanat.
Marraskuu
Maanantaina 27.11. klo 16.30 kirjastolla oli avoin luento kaikille.
KIELI-ILTA
Suomi muuttuu – pitääkö olla huolissaan?Kieli puhuttaa, kieli muuttuu ja kieli ilahduttaa.
PIdetään kielestä huolta ja rohkaistaan myös muunkielisiä käyttämään suomea.Kalevalaisten Naisten kieli-illassa käsitellään Suomen kielitilannetta ja sen muuttumista.
Joulukuu
Etäilta kalevalaisten naisten suhteesta luontoon ma 4.12. klo 18-19 on valmistautumista tammikuun Louhen pajaan, jonka aikana pitäisi selvittää, mitä me tarkoitamme kalevalaisella luontosuhteella. Liittymislinkki tullut sähköpostissa.
Su 10.12. osallistuminen suomalais- ugrilaisen kulttuuripääkaupungin päätösjuhlaan. Lähdimme Kuhmo-talosta ja liityimme Ruolaulu-Akatemian luona kulkueeseen, joka  jatkoi matkaa Juminkekoon.
Yhteinen jouluruokailu  oli 12.12 klo 17. Paikka: Pohjolan Talo (Väinämöinen 14). Omakustanteinen hinta 28 €/hlö.

 

2022

Tammikuu

Louhen paja la 29.1.2022 klo 10–12.30 – etäkoulutus kalevalaisille naisille Teams-etäyhteydellä, yhteinen kehittämispäivä.

Osallistuttiin muiden tahojen kanssa kukkatalkoisiin askartelemalla kukkakoristeita torin vieressä olevan liiketilan ikkunaan. Ikkunan antoi yhteisölliseen käyttöön Kuhmon Kesport ja puut lahjoitti Kuhmon Metsähallitus.  Teemavärinä oli vaaleanpunaisen eri sävyt ja valkoinen.

Helmikuu

Vuosikous oli 22.2. klo 17 kaupunginkirjastossa. Osallistujien kesken arvottiin Kalevala-koru.

Kalevalanpäivän juhlaan oli 28.2.2022 klo 18 Juminkeossa. Ohjelmassa: kuhmolaisten musiikkioppilaiden kantele-esitys, Venla Mannisen Kalevala-aiheinen tanssiesitys, kuhmolainen Satakielet-kuoro ja illan pääesiintyjänä on tunnettu muusikko Sakari Kukko. Kuhmon Kalevalaiset Naiset lausuvat kalevalaisen vieraantervehdyksen. Illan päätteeksi oli perinteen mukaan kulttuuripalkintojen jako.
Järjestäjät: Juminkeko, Kuhmon kaupunki, Kuhmon Musiikkiopisto, Kuhmon Kalevalaiset Naiset.

Huhtikuu

Pirta-ilta to 21.4. klo 18-19.30 etäyhteydellä. Pirta-lehden iltaa emännöivät Pirran päätoimittaja Sirkka-Liisa Mettomäki ja Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen. Osallistumislinkki on lähetetty niille joilla on sähköposti.

Markku Nieminen esittelee uuden kirjansa Kalevalan synty ja Kainuu. Tilaisuus oli to 28.4. klo 17, Juminkeon Koppasessa.

Toukokuu

Tutustuminen taidemaalari Irja Juntusen Pääskyrannan taidegalleriaan helatorstaina 26.5.2022 klo 14.00. Mukana 11 henkilöä, kahvittelua ja galleriaan tutustuminen.

Irja Juntunen

 

Kesäkuussa ei omia tapahtumia

Heinäkuu

Vietimme Eino Leinon päivää 6.7. klo 12 alkaen Kuhmon torilla. Kalevalaisten Naisten ohjelmaosuus oli klo 12-12.45. Tämän jälkeen ohjelmasta vastasivat kaupunginkirjaston ja Juminkeon väki.
Kalevalaisten Naisten ohjelma:
L Onerva kertoo rakkaudestaan Eino Leinoon, Marja-Stiina Suihko lausuu Onervan runoja.
Lauluja: Näin unta kesästä kerran
Oi muistatko vielä sen virren (1.säkeistö)
Ruislinnun laulu korvissani
Aamulaulu (Kaiu, kaiu lauluni)
Lemminkäisen äiti (Tuima on tuuli ja pimeä on taivo)
Pirkko Kupiainen monistaa sanat ja johtaa lauluja
Lapsille perinneleikki (Pirkko Kupiainen).
Jaossa oli pieniä luonnokukkakimppuja pienillä teksteillä (vapaaehtoinen maksu).
Kukkakimput Alli Lipsosen ja Saara Kähkösen käsialaa.

.

Elokuu

Tutustuminen Maarit Ärväksen Perhospuutarhaan Sotkamon Poromäessä.

Syyskuu

Taiteiden taikayönä pe 2.9. Kontion kentän lavalla Kalevalaisten Naisten osuus on klo 17.-17.10.

Pirkko jakaa jokaiselle pienen värssynpätkän, jonka pääset lukemaan. Yhdessä laulamme. Sähköpostissa on laulujen sanat.
Tervetuloa mukaan yhteiseen iloiseen hetkeen. Tulkaa paikalle viimeistään 16.45.
Toivomuksena on pukea ylle kansallispuku tai kansanpuku.
Maanantaina 26.9.22 klo 17 kertoo sotkamolainen Marja Karjalainen monipuolisesta kasvivärjäysharrastuksestaan.
Tilaisuus on kaupunginkirjastossa ja se on kaikille avoin. Otahan ystäväsikin mukaan kuulemaan ja  innostumaan kasvivärjäyksestä.

Lokakuu

Aaasialaisia, espanjalaisia, slaavilaisia ja kreikkalaisia makuja Kalevala Hotellissa perjantaina 28.10.2022 klo 19:00. Kokit kokkaavat eri maiden makuja ja kertovat laatimistaan ruoista.

Marraskuu

Torstaina 10.11. klo 17   Kainuulaisia juhlaperinteitä.  Tapahtumapaikkana kaupunginkirjasto. Järj. Kuhmon Kalevalaiset Naiset ja tilaisuus oli avoinna kaikille.

Joulukuu

Kalevalaisten Naisten pikkujoulu oli torstaina 8.12.2022 klo 18:00 Ikolan pappilassa. Tarjolla on puuroa, soppaa, kahvia, torttuja ja mukavaa seurustelua.
 

2021

Vuoden teemaa 2021:  Metsä ja vesi – Metsän henki ja veden voima.

Hallitus kokoontui joulukuussa 2020. Marja-Stiina toi vuosikokousterveiset. Vuosi 2021 on myös Pirta-lehden 60-vuotisjuhlavuosi.
Etäkokousten mahdollisuus ja muut toimintamahdollisuudet koronatilanteen vallitessa ovat selvityksessä.

Tammikuu
Liiton järjestämä Louhen Paja: etätilaisuus la 30.1. klo 10 – 12.30. 

Helmikuu

Vuosikokous oli ti 23.2. klo 16. Juminkeossa vierailu, Urho Kähkösen Tuonen virta – näyttelyyn tutustuminen la 27.2. klo 12.

Kuhmon Kalevala-juhla oli su 28.2. klo 15 striimattuna Kuhmo-talolta. Yhteistyökumppaneina kaupungin ja Juminkeon lisäksi on Petroskoin Suomen konsulaatti. Konsulaatin kautta ohjelmaan tulee nuoria kanteleensoittajia. Esiintyjinä lisäksi muusikko Arto Rinne, kanteleensoittaja Ulla-Sisko Jauhiainen ja lapsikuoro ja Maija Palsion tanssiesitys Lemminkäisen äiti. Lisäksi jaettiin perinteinen nuorten kulttuuripalkinto. Tallenne on nähtävissä Juminkeon YouTube-kanavalla.

Kansallispukujen tuuletus-tapahtuma Kuhmo-talossa oli su 28.2. klo 17 (Kalevalaiset Naiset Catwalkilla).

Maaliskuu

Maaliskuussa Naisten päivänä seurasimme FT, kirjailija Tiina Piilolan luentoa “Kalevalan naiset ja naiset nyt”.  Luento järjestettiin Teams-yhteydellä.

Huhtikuu- Toukokuu

Huhtikuussa järjestettiin Lentiirassa pe 23.4. Luonto hoitaa -tapahtuma. Tutustuttiin  Uljaskan Pirttiin, saunottiin Kähkösten mökillä, ja nautittiin Tanja Pyykkösen hoidoista.

Toukokuussa vierailemme Ontojoella. Alpo Komulainen näyttää meille veden voimaa Kallioisen voimalaitoksella to 20.5. klo 18.00.

Kesäkuu-Elokuu

Kesäkuussa huljuttelemme kauniita varpaitamme laiturilta ja annamme metsän hoitaa sieluamme.

PERUTTU Eino Leinon runopäivän tapahtuma Pajakka-koskella ti 6.7. toimijoiden puutteen vuoksi.

Ohjelmassa on Sotkamo-päivä la 24.7. klo 12-14 , runoteltta Aatoksen pihassa.

Elokuussa retkeiltiin Syväjärvellä la 21.8. (Pohjoispuolentie 1940). Tutustuimme Kuhmon Kuvataideyhdistyksen Kaarnemetsä-ympäristötaideteokseen ja retkeilimme, teemalla “Metsän henki ja veden voima”. Ja lopuksi joimme kahvit 4H:n ylläpitämässä kahvilassa.

Syväjärvellä retkellä

 

Alkuun jumpattiin, reppujumppaa / kuva Ira Määränen

 

 

Syväjärvellä retkellä          Tarinointia nuotiolla / kuva Alli Lipsonen

 

Syyskuu

Syyskuussa pe 3.9. oli Kuhmon Taiteiden Tähtiyö, jolloin kokoonnuttiin Kontiolle klo 17:15. Kuhmon Sammon Takoja julkaistiin klo17:30. Sen jälkeen lähdimme Pekka Huttu-Hiltusen johdolla laulaen kulkueena kohti Kamarimusiikkikeskusta.

Lokakuu

Aleksis Kiven ja Suomalaisen kirjallisuuden päivänä kokoonnuttiin kaupunginkirjaston (Pajakkakatu 2) uudistetussa kokoustilassa ma 11.10. klo 17-19. Keskustelimme kirjoista, ajatuksia herättäneistä ja elämäniloa antaneista lukukokemuksista.

Sunnuntaina 17.10. klo 12-14 osallistuimme perinnepuuropäivän järjestelyihin Kalevala-hotellissa. Martat valmistavat puurot ja me autaoimme sekä kattauksessa että tarjoilussa.

Marraskuu

Naisten Messut 28.11.  klo 12-14, Rajakadun sali. Myyntiin tuotteita.

Joulukuu

Pikkujoulu to 16.12. klo 16. Tutustuimme Juminkeon uuteen lisärakennukseen, glogiä ja kahvia nauttien

2020

Teemana oli Metsä henki – luontosuhde ennen ja nyt.

Tammikuu
Louhen paja oli la 25.1. Tilaisuus oli Helsingissä mutta me olimme mukana Helsinkiin etäyhteydellä. Kirjastolle oli kokoontunut kahdeksan naista. Päivän aikana mietimme Kalevalaisten Naisten toimintaa ja tulevaisuutta.

Helmikuu
Vuosikokous pidettiin ke 26.2. klo 17.30. Paikkana oli kaupunginkirjasto. Esillä oli sääntömääräiset vuosikokousasiat. Hallitus oli koonnut tapahtumaideoita, joita kokouksen jälkeen työstetään tapahtumiksi.

Kalevala-juhla pidettiinpe 28.2. klo 12.15 Tuupalan puukoulun aulassa. Ohjelmassa oli  mm. piirileikkejä, kanteleensoittoa ja pieni elokuva. Koululuokkia oli myös mukana juhlassa. Juhlan päätteeksi hallitus kokoontui.

 

Juhlatilaisuus Tuupalassa.                                                                                                      Hallituksen kokousväkeä.

Maaliskuu
Käynti Petolan luontokeskuksessa ke 25.3. klo 15. Peruttiin koronan vuoksi.

Huhtikuu
“Luonto parantaa ja hoitaa meitä”. Keskustellaan luontosuhteesta, tutustutaan villiyrtteihin ja luonnon terveysvaikutuksiin, tutustutaan metsäjoogaan. Paikka Sinisukka to 23.4. Peruttiin.
Kesäkuu
Retki Naapurivaaralle, Sotkamoon, la 6.6.Peruttiin

Heinäkuu
Ruvetaankos runolle Kalevalaisten Naisten kanssa, tilaisuus oli ma 6.7. klo 13-15. Runotapahtuma Pajakka-kosken rantamilla. Kuhmon Kalevalaiset Naiset lausuivat runoja kosken partaalla kulkevalle yleisölle. Myynnissä oli pientä tarjottavaa kosken piknik-paikoilla.

Elokuu
Valokuvapaja la 15.8. alkaen klo 10, aloitus Juminkeossa. Teemana oli “Minä luonnossa – luonto minussa.” Valokuvapajassa tutkittiin itsen kunkin omaa suhdetta luontoon. Tavoitteena oli luoda valokuvia meistä kalevalaisista naisista kunkin omimmassa luontoyhteydessä.  Kultakin tuli yksi kuva.

Syyskuu-marraskuu
Kuhmon Taiteiden yö peruttu koronatilanteen vuoksi!

“Metsän henki – minä luonnossa, luonto minussa” -valokuvanäyttely kirjastossa 3.9. – 3.10.  Lisäksi metsä-kirjanäyttely kirjaston kokoelmasta. Kuvat esillä myös meidän nettisivulla (löytyy oma sivu, ylävalikko).

Halloween-tapahtuma (30.10.) peruttu koronatilanteen takia sekä loppuvuoden tapahtumat.

2019

Vuoden 2019 teema: Kertoen & kuunnellen

Tammikuu: Tutustuimme yhdessä Juminkeossa Minna Seilosen iloiseen Kettu Kalevala –näyttelyyn ti 29.1.klo 16.30. Paikalla oli myös sotkamolaisen jäsenyhdistyksen jäseniä. Helmikussa pidettiin  ke 13.2. klo 17.30 kirjastolla. Kalevala-juhla oli Juminkeossa 28.2. klo 18. Ohjelmassa mm. kantelemusiikkia, laulua, kulttuuritoimen palkintojen jako. Ja pukeutuminen kansallispukuihin!

Maalis- ja  huhtikuu: Vierailtiin Sinisukassati 19.3. Pidimme siellä myöhästyneet yhdistyksen 40-vuotisjuhlat. Honkalinnaan laitettiin aulaan pääsiäispuu, johon myös me osallistuttiin ja maalattiin munia. Munat ripustettiin maaliskuun loppupuolella.

 

Munienmaalaustalkoot!

 

 

Järjestimme Honkalinnan hoivakodissa pienen laulutuokion la 6.4. klo 13.30. Lauloimme keväisiä ja pääsiäisaiheisia lauluja Pirkko Kupiaisen johdolla. Toimme näin virkistystä hoitokodin asukkaille. Myös värikkäät asusteet olivat tässä tilaisuudessa paikallaan.

Toukokuun retki Syväjärvelle ke 29.5. peruuntui huonon ilman vuoksi.

Kesäkuu; Osallistuimme  Musiikkijuhla Sommelon kanssa Ruonlaulun isompaan iltaan to 27.6. Saimme liput hintaan 10 €.  Illassa oli meillä oma esittelypöytä, jota pidimme esittelyn ennen klo 19 alkavaa laulutapahtumaa ja väliajalla.

Heinäkuu, ei järjestettyjä tilaisuuksia.

Elo ja syyskuu: Osallistuttiin kaupungin Taiteiden yö -tapahtumaan 6.9.Sotkamon kamarikuoro piti konsertin Kuhmon ortodoksisessa kirkossa klo 16 ja yhdistyksemme osallistui kahvituksen järjestämiseen. Saunailta oli ma 16.9. klo 17 Ideoimme yhdessä myyjäistuotteita, kahviteltiin ja saunottiin aitokiukaan lämmössä (pihasaunassa). Ja rohkeimmat kävivät uimassa! Mukaana 11 jäsentä, myös Sotamo oli edustettuna.

Syyskuun lopussa Kalevalaisten Naisten Liiton vuosikokoukseen Helsingissä osallistuivat puheenjohtaja Sirpa Nieminen ja varapuheenjohtaja Marja-Stiina Suihko. Marja-Stiina valittiin liiton hallitukseen! Kuvassa Sirpa Nieminen.

Lokakuussa pidettiin yhteinen käsityöilta Sinisukassa (entinen Timoniemen koulu, Nuottarannatie 13) 22.10. klo 17.

Marras ja joulukuu:  Maanantaina 4.11. klo 17 järjestimme luennon yhdessä Kotiseutuyhdistyksen ja kirjaston kanssa. Luennoimaan kirjastolle saapui Paavo Ehnroth ja hän kertoi kirjastaan Matkalla kultakauteen. Luennon aiheena olikultakauden taiteilijoiden Kuhmo-käynnit (mm. Aksel Gallen-Kallela). Järjestimme yhdessä kahvituksen.

Liiton puheenjohtaja ja osaston kummiIldiko Lehtisen vieraili luonamme  torstaina 14.11. Yhteinen jäsenilta Sinisukassa (ent. Timoniemen koulu, Nuottarannantie 13) pidettiin klo 17.30 alkaen. Mukana oli 12 jäsentä (joista kolme sotkamolaista) ja tietysti Ildiko Lehtinen.

Osallistuimme myyjäisiin, Naisten messuille 1. adventtisunnuntaina. Järjestimme oman pikkujoulutapahtuman kirjastolla ti 10.12. klo 17 kahvin ja glögin merkeissä.  Sen jälkeen osallistuimme kirjastolla joululauluiltaan, jossa Ilona-lauluryhmä esiintyi.

 

2018

Tammikuu ja Helmikuu

Jäsenilta Juminkeossa ti 30.1. klo 17. Tutustuimme Aune Riihosen näyttelyyn ja katsomme Lennart Meren elokuvan Vesilinnun kansa.

Kuhmon kalevalaiset Naiset ry:n vuosikokous oli tiistaina 20.2Kalevan päivää 28.2. juhlittiin uuden puukoulun vihkijäisillä ja sen jälkeisillä jatkoilla Juminkeossa klo 15.00-18.00 Paikalla oli kuvataiteilija Aune Riihonen. Kuhmon Kalevalaiset Naiset tuulettivat
kansallispukujaan tapahtuman ajan. Tämän vuoden palkinnot jaettiin myös Juminkeossa. Juminkeon auditoriossa pyöri nonstopina Karelianismi ja Kuhmo -ohjelma ja pienenä näyttelynä oli esillä erä akateemikko Matti Kuusen Juminkeolle lahjoittamista kirjoista. Tapahtumassa oli teetarjoilu. Järjestelyissä olivat mukana Kuhmon Kalevalaiset Naiset ja Kuhmon kulttuuritoimi.

Maaliskuu, Huhtikuu ja Toukokuu

Kuhmo-talolle pystytettiin yhteisöllinen pääsiäispuu, johon mm. taidepiireissä maalattiinpääsiäismunia. Kalevalaiset
Naiset osallistuivat myös, ja maalaasivat munia ”kalevalaisella koristuksella”. Koristelutalkoot pidettiin 8.3.  Pystytys oli 16.3.

Huhtkuun teemana oli Kotipiha, jäsenilta pidettiin kirjastossa 17.4. Marjukka Piirainen avasi näkökulmia
kotipuutarhaan. Tiistaina 29.5. tutusttuttiin Ikola alueseen Marjukka Piiraisen opastuksella. Kuultiin kuinka
Kuhmon Green Care -hanke on kunnostanut aluetta.

Syyskuu

Taiteiden yö pe 7.9. Rannalle laitettiin lyhtypolku. Myytiin illalla Kontion koululla teetä ja leivonnaisia.
Myimme lisäksi kirpputoritavaraa.

Lokakuu-Marraskuu

Kokoontuminen kirjastolla Honkalinnan vierailun suunnittelua varten. Vierailu Honkalinnaan tehtiin su 7.10.,
Kiersimme osastoilla laulamassa ja laulattamassa vanhoja kansakoululauluja. Pukeuduttiin kansallispukuihin.
Tapahtuma oli osa Vanhusten viikkoa.

Jäsenilta oli ti 23.10. kirjastolla. Kertasimme vanhojen käyttöesineiden käyttöä.. Elettiinpä ennenkin – entisajan kodin työvälineitä -tapahtuma Hoitokoti Honkalinnassa pidettiin  lauantaina 10.11. Tapahtumassa muisteltiin asukkaiden kanssa entisajan työvälineitä ja niiden käyttöä. Asukkaat saivat kierrellä
katselemassa niitä.